Перспективата, според синдикатите, не е радостна – 2012 ще удари сериозно по джоба ни...

Преди два дни Националният статистически институт обяви, че средната работна заплата в страната се е повишила. Така през декември тя е била 752 лева. Според синдикатите, обаче, далеч не сме станали по-богати, а по-високите цифри имали съвсем друго обяснение.

Според Мика Зайкова от КТ \"Подкрепа\", в края на 2011 далеч не сме станали по-богати.

Причина номер 1:

Това се дължи на намалението на числеността на персонала. Безработицата продължава да се увеличава въпреки твърденията на Министерството на труда, че нещото се е стопирало, на мнение е Мика Зайкова.

Фактите - според НСИ, само за последните три месеца, работещите в страната са с 56 000 по-малко.

Причина номер 2:

Когато започнем да съкращаваме – естествено това се случва от най-ниските нива. Тоест – хората с най-ниски доходи. Остават високодоходните групи, а числеността се намалява. При проста аритметика, веднага ще се получи по-голямо число, продължава с разясненията Мика Зайкова. И докато броят на съкратените расте, за последните три месеца на 2011, в администрацията са назначени с 2.4 % повече хора.

Причина номер 3:

Бонусите за декември, които много фирми раздават, раздуват допълнително цифрата. 

\"Това е моментен ръст – след това тримесечие няма да има такива бонуси, процесът на увеличаване на безработицата продължава, така че едва ли числото ще е такова. Независимо какво казва човекът, на когото аз искрено симпатизирам – нашият министър-председател – че сме много богати. Хората живеят в мизерия\", заяви още Мика Зайкова.

Перспективата, според синдикатите, никак не е радостна – 2012 ще удари сериозно по джоба ни.

Дори да не е реална, тази по-висока средна работна заплата може да даде на депутатите основание да увеличат възнагражденията си. Защото според правилника им, те трябва да получават месечно толкова, колкото са три средни работни заплати.