Във всички градове на страната хората почетоха паметта на най-великия син на България...

На това място България изгуби своя син, събира ни чувството за благодарност към Васил Левски, каза президентът на България Росен Плевнелиев пред паметника на Апостола на свободата в деня, в който отбелязваме 139 година от обесването му, предаде репортер на БГНЕС.


Още първите години в новоосвободена България софийските общинари решават, че Той е успял да изгради паметник в нашите души, но те съграждат този паметник тук.


Говорим за Апостола, за да помним идеите му – те няма да бъдат забравени. \"Всеки, каквото заслужи, да му се напомня\", казва Апостола, цитира Плевнелиев. Левски вярваше в промяната, вярваше в упоритата работа, която да ни изведе напред. Левски не допусна несгодите да сломят душата му. \"Ако ли от нийде не иде помощ, работата си е работа\", казваше той, отново цитира Левски държавният глава. Повече от всякога ни е нужна смелост да съграждаме България, независимо от партийната ни принадлежност. Трябва да се обединим за среща с предизвикателствата. Наш дълг е да се вслушаме в напътствията на Апостола – те са актуални и днес, категоричен е президентът.


Васил Левски ни завеща своята визия за България. Ние трябва да изковем нашата. Това е нуждата да създадем конкурентна и способна държава. Мечтата на Апостола да бъдем равни на другите народи има своето място и днес. \"Трябва да бързаме, казваше Апостола, няма кой да ни чака\", с думи на Левски завърши първото си публично слово Росен Плевнелиев след встъпването му на поста президент на България.


Днес, 139 години от деня, в който Васил Левски увисва на Бесилото край София и се превърна в легенда и недостижима мечта, България се прекланя пред паметта и делото на Апостола на Свободата.


Отбелязването на 139-тата годишнина от гибелта на Левски в столицата започна с Архиерейска панихида, отслужена в храма \"Света София\", откъдето тръгна и литийно шествие към булеварда, носещ името на Апостола. Традиционният митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски започна с официална церемония, пред паметника гордо стояха представителните гвардейски части. Пространството около паметника се изпълни от стотици граждани и официалните лица президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, висши духовници, министри, депутати, представители на местната власт.


Преди държавният глава да изрече словото си, кметът на София Йорданка Фандъкова, благодари на дошлите днес да отдадат почит и поднесат цветя пред паметника на Левски, а мястото тя определи като \"мястото на безсмъртието, където признателна София първа в освободена България му издига паметник\".


\"В историята ни няма друга личност, толкова близка до всички нас с човешките си качества, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали. Той е неизменният ни критерии за личност вече второ столетие, но същевременно той олицетворява нас българите – такива, каквито бихме искали да бъдем. Затова го помним, почитаме и обичаме. Може би всеки ден произнасяме името му, защото името Левски носят градове и села, квартали и площади, булеварди, улици, многобройните паметници, издигнати в негова чест. Той е част от нас, неговото слово, неговите действия, неговата саможертва ни вдъхновяват, когато сме устремени да изпълним дълга си, но и ни приземяват, когато се възгордеем от скромните си постижения – те укрепват вярата ни, дават ни самочувствие и надежда, че сме на прав път.


Васил Левски е мярката така необходима днес и всякога, за да сверим посоката, която сме поели. Мярката, за да огледаме, оценим и измерим нашите дела. Дали осъществяваме идеала му за един справедлив бъдещ свят, отговарящ на все по-нарастващите потребности на човешката личност, дали притежаваме поне част от неговата изключителна смелост да се преборим с препятствията по пътя и неотклонно, почтено да следваме делото, за което сме избрани? Дали притежаваме частица от неговото благородство, жизнелюбие, романтика и себеотрицание, за да не остане гласът на хората глас в пустиня? Дали сме наследили поне част от пословичната му скромност, граничеща с аскетизъм? Ако ние политици и ръководители не съизмерваме действията си по тази мярка, то трябва да знаем, че българското общество го прави\", заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Във всички градове на страната хората почетоха паметта на най-великия син на България, пред когото поколения българи свеждат глави.


Подоробности около церемонията - във видеото.