Всяка година на Кукеров ден местните жители го изпълняват, за да прогонят злите духове...

Пореден скандал с обичая тричане. Въпреки изричните забрани, включително и чрез законови текстове, тази година тричане имаше отново. Само десетина природозащитници се включиха в мирния поход до царевското село Бордилово,  който имаше за цел да попречи на провеждането на тричането.

 

Въпреки призивите им, ритуалното къпане на четириногите се състоя. Този път местните жители не опънаха дървени колове и въжета, а осъществиха традицията си в „по-мек\" вариант.

 

Площадът в Бродилово от сутринта бе изпълнен с хора и кучета. Полицията също бе в изобилие.

 

Местните, раздразнени от появата на медиите и десетината природозащитници, бяха категорични, че ще отстояват традицията тричане. Обясниха, че обичат кучетата си и обичаят по никакъв начин не ги наранява

 

„Радваме се на вашето внимание, но искаме всичко да се отрази по истинския начин, а не в интернет, както го писаха весене, после стана бесене и ни извадиха, че ги бесим\", каза един от участниците в обичая.

 

„Аз бих искал, ако можем да седнем и да говорим с тях, и по-скоро да се измисли начин как да се продължи тази традиция и този празник да стане по-популярен ,така и така всички вече знаят за Бродилово, просто да не мъчат животинките\", коментира природозащитник.

 

Желанието на природозащитниците остана нечуто. В отговор на исканията им местните обявиха, че тричане ще има, въпреки забраната на кмета на Царево.

 

Шествието бе предвождано от тъпан и гайда и завърши на вира до гробищния парк. Пред погледите на  служителите на реда на природозащитници и деца ритуалът бе изпълнен. Макар и без колове и въже, кучетата бяха хвърляни във водата.

 

Обясниха, че след като неканените гости си заминат, традицията ще бъде изпълнена, както обикновено.