Това е \"първата позитивна стъпка\" за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров...

Северна Корея обяви, че ще прекрати обогатяването на уран и тестовете на ядрени ракети и такива с голям радиус на действие. Новината беше посрещната предпазливо от международната общност. Говорител на Белия дом я определи като \"първата позитивна стъпка\" за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

 

Новината, че Северна Корея ще прекрати обогатяването на уран дойде след преговори между представители на САЩ и Пхенян в Пекин. Тя става факт само два месеца, след като Ким Чен-Ун наследи починалия си баща Ким Чен-Ир начело на страната.

 

В изявление външният министър на комунистическата държава потвърди постигнатата договореност и подчерта, че тя цели да възстанови доверието със съседите. Той подчерта, че преговорите в тази насока ще продължат.

 

Северна Корея се е съгласила да допусне и инспектори на ООН в ядрения си комплекс Йогбьон. Те трябва да се уверят, че той е приведен в съответствие с приетите в Пекин мерки. В отговор на замразяването на част от ядрените дейности Вашингтон отпуска помощ в размер 240 хиляди тона хранителни продукти за комунистическата държава.

 

Тя ще бъде предназначена за деца и бременни жени. САЩ не са отпускали хуманитарна помощ за Северна Корея от 2009 година насам, коментират анализатори.