Източна България е регионът с най-много пчелари и около 70 хиляди пчелни семейства...

В Източна България, регионът с най-много пчелари и около 70 хиляди пчелни семейства, всяка година пчеларите губят половината или дори всичките си кошери заради кражби.

 

Много от ограбените обаче не се обръщат към полицията, тъй като не вярват, че кошерът ще бъде открит. В РДВР-Бургас обаче има само два регистрирани случая от началото на годината.

 

За Ботьо Ботев пчелата е не просто насекомо, а същество с душа и темперамент. Той предполага, че крадците на кошери са други пчелари, които са наясно че пчела се краде, когато е студено и когато медоносното насекомо е скрито в кошера.

 

Ботьо Ботев смята, че една от причините за кражбите е изискването на пчеларска програма, която отпуска субсидии само при налични над 66 кошера. 70-годишният пчелар обяснява, че пчелата лети в обсег на 5 километра и винаги се прибира в своя кошер, дори той да е неколкократно пребоядисван след кражба.

 

Полицията е затруднена при издирването на реалния собственик на кошер, както и откриването на инвентара. Заради крадците пчеларите са предприели защитни мерки с телени огради и кучета пазачи, а с идването на пролетта те рядко оставят пчелините без наблюдение.