Момчето беше убито в края на септември при саморазправа между българи и роми в селото...

Съдът в Пловдив реши - 19-годишният Ангел от Катуница е бил прегазен умишлено. Шофьорът на микробуса Симеон Йосифов получи 17 години затвор при първоначален строг режим. Осъден е и да заплати на бащата на убития 2 хиляди лева разходи по делото.

 

Момчето беше убито в края на септември при саморазправа между българи и роми в селото. Това доведе до ескалация на напрежението и много от имотите на цар Киро там бяха опожарени.

 

Съдът призна подсъдимия Симеон Йосифов Йосифов за виновен в това, че на 23 септември 2011 година в село Катуница е нарушил правилата за движение и е причинил смъртта на Ангел Петров и го осъди на 17 години лишаване от свобода.

 

 Мотиви за наказанието са свидетелските показания и автотехническата експертиза, които безспорно доказват, че Симеон  Йосифов умишлено е прегазил 19-годишния Ангел. Съдът завинаги отне шофьорската му книжка, както и микробуса, с който е извършено престъплението.

 

„Не, не се признавам за виновен, защото не съм го извършил това нещо аз. Не си признавам. Не съм го направил\", каза Симеон Йосифов.

 

Бащата на убития Ангел, Атанас Петров, смята, че присъдата е справедлива: „Знаете, че нищо не може да ме успокои. Аз ви казах и доживотна да му бяха дали, Ангел го няма\".

 

Адвокатите на бащата и жители на Катуница заявиха в съда, че хората в селото ще се успокоят, когато прокуратурата заведе дело за поръчителство срещу Кирил Рашков-цар Киро и внукът му Кирил-младши.
„Необходимо е да се образува досъдебно производство срещу т.нар. цар Киро и срещу неговия внук Кирил Рашков-младши за подбуждане и ръководене на тълпа с цел демонстрация на етническо и финансово превъзходство над българското население на село Катуница\", обясни адвокат Христо Мишев. 

 

„Страстите там са предизвикани от поръчителството на това нападение. Да се разкрие кой е подбудил този човек, който днес го осъдиха да го извърши това нещо, защото съгласете се, че той не го е познавал дори момчето\", коментира Веселин Христев.

 

Адвокатът на Симеон Йосифов, Стефан  Левашки, ще обжалва присъдата: „Категорично не мога да се съглася със съда. Очаквах присъдата да е поне при баланс, но при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, все пак 56-годишен човек, неосъждан\".

 

Именно смъртта на Ангел преди пет месеца разпали безредиците в Катуница. Оттогава досега по случая има вече петима осъдени.

 

Репортер: Благой Бекриев