Безработицата в страната придобива все по-големи размери...

Безработицата в страната придобива все по-големи размери. Само за последните три години, у нас са закрити над 400 000 работни места. Данните са на българската Стопанска камара.

В предаването „Здравей, България", председателят й - Божидар Данев, даде за пример факта, че от близо 350 000 фирми, които дават отчетите си в търговския регистър, почти половината са с нула заети лица. Причините, според Данев, са в отлива на инвестиции и закриването на фирми.

Данев потвърди съмненията, че парите от фискалния резерв на страната се стопяват твърде бързо, като пример за това, той посочи идеята да се посегне на механизми като Сребърния фонд. Всичко това според него прави страната ни много по-рискова, което може да доведе до увеличение на лихвите по кредитите.

„Първото нещо – ще се вдигнат лихвените проценти на кредитите, защото означава, че държавата е вече рискова. И естествено – добавката за риск върху кредитите ще нарасне, това означава, че кредитният ресурс ще бъде по-скъп, по-трудно ще се прави бизнес, по-трудно ще излезем от кризата", коментира Данев.

Той прогнозира, че бизнесът не може да инвестира, за да създаде нови работни места.

Вижте повече във видеото.