В момента фондът отпуска само 180 хиляди лева...

Родители и неправителствени организации отново поискаха да отпадне лимитът за лечение на деца в чужбина. В момента фондът отпуска само 180 хиляди лева.

 

Повод за искането стана смъртта на 6-месечната Мерве Джебир. Според тях тя е първата жертва на въведените лимити. Детето дочака  събирането на допълнителните средства над дадените от държавата, но според родителите й забавянето е било фатално и късно за трансплантация

 

Мерве Джебир страдаше от остър имунен дефицит, тоест имунната й система почти не работи. Единственият начин да се помогне на бебето е със спешна трансплантация в чужбина.

 

Накрая се оказва, че се нуждае от спешна костно-мозъчна трансплантация, но за съжаление не можа да дочака тази трансплантация.

 

Междувременно става ясно, че за случаят на 6-месечното бебе ще бъде отпуснат целия лимит от 180 000 лева. Необходими са обаче допълнителни средства, които трябва да намерят родителите. Най-ниската оферта за спешната трансплантация родителите получават от Италия – 108 хиляди евро. За 22 дни семейството успява да събере нужните още 16 хиляди евро, но твърде късно.

 

„В Рим първо ни приеха, после детето започна да се влошава от изчакване на уреждане на документи и накрая ни отказаха, защото детето се влоши\", каза майката.

 

Така се стига и до искането предвидените лимити за лечение в чужбина да бъдат премахнати.

 

Поискахме коментар от Министерството на здравеопазването, а те от своя страна ни препратиха към Фонда за лечение в чужбина.

 

Децата, които имат нужда от лечение в чужбина, не са повече от 500 смята Десислава Кормузова. От тях най-много десет се нуждаят от повече средства от допустимите по лимит.

 

Репортер: Мария Димитрова