Освен това, за тях отпада и класът за прослужено време...

Парламентът реши - бонусите на чиновниците ще бъдат ограничени до 30 на сто от заплатите им. Това е записано с промени в Закона за държавния служител. Освен това, за тях отпада и класът за прослужено време. И още за промените при заплатите в публичния сектор.

 

Заплатата на държавните служители вече ще се определя по нов начин – отпада възможността една четвърт от събраните глоби по институции да отиват за бонуси на чиновниците. Месечните им възнаграждения ще се образуват от постоянна и променлива част. Втората няма да надхвърля 30% от основната заплата. Непостоянните средства ще бъдат за извънреден и нощен труд, както и за постигнати резултати.

 

„Ние трябва да имаме нов начин на формиране на работната заплата и този нов начин трябва да бъде въз основа на постигнатото от съответния служител през тримесечието, през месеца, през годината. Трябва да има оценка на изпълнението на задълженията на този служител\", коментира Искра Фидосова от ГЕРБ.

 

„Може би, защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения? Кой ги определя, кажете ми. Как се пише Закон за държавния служител по този начин? И как избягвате вие бонусирането на някой по различно от някой друг\", попита Емилия Масларова от „Коалиция за България\".

 

„Това са някакви палиативни мерчици тук, нещо да направим, нещо да се говори – че ние имаме адекватен отговор. Това не е адекватен отговор. Адекватният отговор е административна ясна реформа\", твърди Михаил Михайлов от „Синята коалиция\".

Друга новост в закона –  класът прослужено време влиза в основната заплата и занапред няма да се покачва. Дори служителят да продължава да трупа стаж.

 

\"Законът с класовете е удар по доходите на държавните служители и оттук – оттам, както се прави с други закони – ще има бъде ударено по дохода. А това означава по-малко пари от държавния бюджет\", каза Павел Шопов от „Атака\".

 

„Това е остатък от социализма и ние трябва да решим дали да се връщаме назад и да сме с тези държави – Казахстан, Тюркменистан и т. н., или искаме да вървим към Европа. Ако искаме да вървим към Европа – това е пътят\", категоричен е финансовият министър Симеон Дянков.

 

Управляващите обещават диалог по някои от спорните промени, както и нов закон, който да уреди допълнителните плащания специално на министрите и другите висши държавни служители.

 

Репортер: Деница Суруджийска