Кражбите в малките населени места са се увеличили, отчитат от полицията...

С поскъпването на храните и безработицата рязко са се увеличили кражбите по селата, твърдят експерти. Полицията отчита нова тенденция - ако доскоро ловките апаши задигаха предимно метални предмети, които връщаха за скрап, то сега вече крадат олио, захар, брашно, буркани със зимнина, ракия и вино. За съжаление напоследък част от тези престъпления са съпроводени и с убийства.

 

Последният случай е от Пловдивско. В тамошното Ново село почти няма къща, която да не е претарашена. Местен жител се оплака, че обирджиите взели дори части от колата му.

 

Една от кражбите в селото преди дни завършила с убийството на 88-годишен пенсионер. Двама мъже влезли в къщата на дядо Димитър и го пребили до смърт, след което задигнали казан с ракия, телевизор и 32 лева.

 

Заподозрени за извършване на престъплението са Димитър Ангелов на 29 години и 22-годишният Ангел Мерджанов, от същото село. Пред съда двамата казаха, че съжаляват за убийството. Влезли да крадат, защото нямало с какво да изхранват семействата си. Само преди четири месеца двамата се излезли от затвора. Сега съдът отново ги върна за постоянно в ареста. Ако бъдат признати за виновни, ще останат зад решетките най-много 20 години.


Репортер:  Благой Бекриев