Минутата мълчание беше обявена точно в 14 часа 46 минути местно време...

С минута мълчание Япония почете паметта на жертвите от разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами, които на 11 март миналата година опустошиха северозападната част на страната.

 

Минутата мълчание беше обявена точно в 14 часа 46 минути местно време – момента, когато Страната на изгряващото слънце беше разтърсена от първия трус с магнитуд 9 по Рихтер.

 

Основната траурна церемония се състоя в токийския Национален театър. В нея, въпреки неотдавнашните здравословни проблеми, участва император Акихито.

 

„Важно е да не забравим спомена от това голямо земетресение, а да го предадем на нашите наследници. Така те ще бъдат по-добре подготвени за бърза реакция при подобни природни бедствия и ще можем да разчитам на реален прогрес в усилията за изграждане на една по-безопасна Япония\", каза Акихито, император на Япония.

 

По последни данни жертви на трагедията отпреди година са станали 15 854 души, други 3167 все още са смятани за изчезнали. Над 350 хиляди души загубиха домовете си.

 

Аварията в АЕЦ „Фукушима-1\" след труса доведе до изтичане на радиация и евакуация на цели селища  в радиус от 20 километра около централата. В тази връзка днес в Япония имаше редица масови демонстрации с искане Япония да се откаже от използването на атомна енергия.