Изявлението му е по повод инцидента, когато американски войник уби 16 цивилни граждани.

Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви, че американските войски няма да бъдат изтеглени предсрочно от Афганистан. Изявлението му е по повод тежкия инцидент от неделя, когато американски войник уби 16 цивилни граждани.

В официално изявление, говорител на Белия дом също заяви, че няма да има промени в графика за изтегляне на частите от Афганистан.

В интервю за американска телевизия Барак Обама посочи, че трагичният инцидент показва още по-ясно необходимостта САЩ да се придържат към първоначалния план да предадат отговорността за сигурността на афганистанците. Американското изтегляне е предвидено за 2014 година. Обама отхвърли сравненията с клането от 1968 г. в Май Лай по време на Виетнамската война, когато американски войници избиват близо 500 цивилни виетнамци.

Барак Обама отбеляза също, че този случай по никакъв начин не е показателен за огромните жертви, които американските мъже и жени правят в Афганистан. Той подчерта, че продължава да изпитва гордост от това, което силите на САЩ са постигнали там, действайки при огромно напрежение.