Засега няма коментар от страна на афганистанското правителство...

Американският войник, който уби 16 цивилни в Афганистан в неделя, е бил прехвърлен в Кувейт. Това съобщи американски официален източник. Засега няма коментар от страна на афганистанското правителство. Много от местните искат масовият убиец да бъде съден в страната.

 

Командващият войските на Съединените щати и НАТО в Афганистан, американският генерал Джон Алън, е разпоредил сержантът да бъде изведен от страната въз основа на правна препоръка, съобщи по-рано говорителят на Пентагона. Той обясни, че въоръжените сили на САЩ не разполагат с подходящи центрове за задържане в Афганистан.

 

Сержантът, чието име е пазено в тайна, е бил транспортиран с военен самолет в обект в трета страна, който служи за предварителен арест за американски военнослужещи, разкри американски военен, пожелал да запази анонимност.

 

Според говорителя на Пентагона, това не означава, че процесът срещу сержанта ще се проведе извън Афганистан.

 

Между Съединените щати и Афганистан обаче съществува споразумение по силата на което американски военни, извършили престъпления на афганистанска територия, биват предавани на американски военен съд, а не на афганистанското правосъдие.

 

Все още не са повдигнати обвинения срещу задържания американски военен. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на смърт.