От началото на протестите в Сирия са загинали 8000 души...

Два мощни взрива разтърсиха сирийската столица Дамаск. Жертвите са най-малко 27, а ранените - над 100. От полицията обявиха, че става въпрос за атаки на атентатори-самоубийци. Опозицията на свой ред обвини властите, че са организирали взривовете, за да очернят въстанието й.

 

На централния площад Тахрир е експлодирал един от двата натъпкани с експлозиви автомобили. Мишена на този бомбен удар била сградата на разузнаването на Военновъздушните сили.

 

Другият взрив избухнал до сградата на Дирекцията на криминалната полиция. В близост се намират още Митническата служба, телевизионен център и площадът на Омеядите, където преди два дни се състоя митинг на привържениците на президента Башар ал Асад. Възможно е сред жертвите да има много деца и студенти, тъй като днес в Дамаск работят учебните заведения и магазините. През района на атаките минава и маршрутът на микробусите, с които пътуват студенти към университета на Дамаск.

 

Към момента никой не е поел отговорност за нападенията, които станаха два дни след първата годишнина на  въстанието срещу режима на Асад.

 

По данни на ООН при потушаването на антиправителствените бунтове досега са убити 8000 души.