Министърът отново отрече проваленият бизнес-форум в Катар да е негова отговорност.

Икономическият министър в оставка Трайчо Трайков заподозря, че причините за отстраняването му са проблемите с Лукойл и преговорите за АЕЦ \"Белене\". След като беше освободен, той е имал телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, но не е получил обяснение за неговите мотиви.

 

\"Не ми беше представен мотив, както вече казах\", заяви в \"На четири очи\" министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Трайчо Трайков.

\"Факт е, че Министерство на външните работи държеше изцяло да организира – те да канят фирмите, те да правят програмата, те да поемат активите и пасивите\", поясни Трайчо Трайков и отново отрече, че проваленият бизнес-форум в Катар е негова отговорност.

 

Министърът в оставка посочи, че въпреки че форумът беше във вторник, те до понеделник не са имали нито окончателната програма, нито списък с участващите фирми. МВнР настояваше да прави този бизнес форум, каза Трайчо Трайков.

 

Трайков допълни, че вицепремиерът Симеон Дянков не му е споделял по-рано, че за оставката му се знае още от вторник и допълни: \"Министър Дянков няма как да не приеме решение на премиера. По никакъв начин, в никакъв формат по-рано не е ставало дума за това.\"

 

Според министъра премиерът постепенно е добавял мотиви към решението си да го отстрани от кабинета. Форумът в Катар, по думите на Трайков, е била капката, която преляла чашата: \"Връщайки се назад, общо взето в последната година работихме в отличен синхрон с министър-председателя. Ако чашата е била пълна с нещо – то тя е била пълна с \"Лукойл\" и анекс 12 за \"Белене\". Тогава и за последен път имаше жълти картони и предупреждения\", коментира Трайков. Той припомни, че само преди месец и половина му беше възложено да отговаря за поддръжката и техническата оценка язовирите.

 

Трайчо Трайков изброи и три сценария за развитие на преговорите за АЕЦ \"Белене\". Вижте повече във видеото.