Повишаването обаче няма да повлияе масово на цените на тазгодишната реколта...

С 12% се очаква да поскъпне природният газ от 1 април. Увеличението ще се отрази и на цената на торовете, за които той е основна суровина. Добрата новина е, че повишаването няма да повлияе масово на цените на тазгодишната реколта, защото повечето земеделци вече са се снабдили с торове.

 

При предстоящото увеличение на цената на природния газ, цените на торовете задължително ще се повишат. Производителите все още не са готови с калкулациите, но неофициално признават, че поскъпването е неизбежно. Цената на торовете през последните години не спира да се променя. „От 600 до 800 лева през различните години – тази година беше 720 лева. Тая година цената беше поносима\", каза земеделецът Иван Богоев.

 

Иван Богоев от хасковското село Динево гледа 3000 декара, предимно с пшеница, рапица и слънчоглед. Според него предстоящото поскъпване на торовете все пак няма да се отрази масово на тазгодишната реколта, тъй като повечето земеделци вече са си купили основните количества амониева селитра, която се ползва масово в началото на годината.

 

„Ако има повишение на цената на газа, би се отразило на цената на торовете, които вече за догодина – това, което се наторява наесен, за другата пролет. На зеленчукопроизводителите най-много би повлияло, защото те използват амониева през лятото. Който се е снабдил за пшеницата и слънчогледа по-рано, през януари и февруари, мисля че няма да повлияе\", каза земеделецът.

 

Доста по-голямо влияние върху цената на новата реколта ще имат горивата, за които земеделците очакват обещаното връщане на акциза. Въпреки проблемите в сектора, Иван Богоев и колегите ще продължат да се занимават със земеделие.

 

„Ние сме свикнали да се борим със земята и ще продължаваме да се борим\", каза Богоев.

 

Репортер: Димитър Иванов