У нас се предвижда да бъдат вложени 13 милиарда лева за по-добра енергийна ефективност...

Зимата в Европа ще изчезне след около 70 години. Това вещаят едни от най-мрачните прогнози на учени. Заради предвижданите климатични изменения се изготвят и различни стратегии за по-добра енергийна ефективност.

 

България също не отстъпва на другите страни - у нас се предвижда да бъдат вложени 13 милиарда лева в няколко сектора.

 

Черната прогноза, че през 2080-та година вече няма да има зима, е заложена в доклад, изготвен от български и европейски специалисти и учени от БАН. Това обаче е само един от възможните сценарии. Въпреки това, България вече е готова с план за адаптация към промените. Влагаме 13 милиарда лева в няколко сектора - икономика, енергетика, транспорт, промишленост, селско стопанство, бит и услуги, отпадъци и образование и наука.

 

„Една незначителна част, не повече от 25%  ще бъдат от бюджета, останалите ще са от бизнеса. Не повече от милиард и половина на година, което е напълно поносимо\", обясни Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите.

 

Една от целите, които страната ни си поставя, е да се намали трафикът на автомобили или по-просто казано, да започнем да предпочитаме публичния транспорт.

 

„Това означава подмяна на возила, стабилизиране и осъвременяване на българските железници\", каза Манева.

 

За да изпълни плана си, екоминистерството ще разчита бизнесът да ги послуша и да започне да инвестира в по-екологични проекти. Една от идеите е на всеки покрив да се появят слънчеви батерии. Подобни мерки според експертите ще намалят последствията от евентуалните промени в климата.

 

„Дори да няма никакви промени в климата, това са в крайна сметка инвестиции за развитието на българската икономика, на ефективността й и намаляване на атмосферата, неща, които така или иначе трябва да правим\", категорична е Евдокия Манева.

 

Дали финансовият министър ще бъде съгласен със сумата ще стане ясно, когато документът бъде обсъден от всички институции. От друга страна прогнозите за изчезващата зима и от БАН и от министерството определят като \"по-скоро гадателски\".

 

Репортер: Марина Стоименова

 

Всички новини от централната емисия гледайте на Nova Play.