Миньорите се съобразиха с министерството, което не им разрреши \"безпарична\" ваканция

Продължава протестът на стотиците работници от „ГОРУБСО-Мадан\" и Рудозем. Въпреки обещанията, че ще получат забавените си заплати, и днес банковите им сметки останаха празни.

 

Още в края на миналата седмица, както първи ви съобщихме, протестиращите обявиха, че от днес ще спрат децата си от училище заради липсата на средства. Днес обаче не стигнаха до крайната мярка.

 

Миньорите се съобразиха с решението на образователното министерство, което не им разреши т. нар. \"безпарична\" ваканция. Посещението ни в едно от местните училища обаче показа, че миньорските деца наистина са принудени да ходят на училище почти без пари.

 

„Не получихме разрешение от правителството и сме принудени да ги пускаме, поради една или друга причина трябва да ги пращаме на училище, пък в края на краищата трябва да спазваме законите\", каза Джемил Кехайов, председател на стачния комитет.

 

Срещаме Адем, който е дете на миньор в 6-ти клас. Той ни казва, че има само левче в джоба, с което може да си купи баница.

 

\"Тези деца, които имат парички, мат 1 лв. максимум. Голяма рядкост е да дойде дете с 2 лева. Ние на половинки ги делим закуските. Иначе цялата пица струва една цена, а като я разделим на половинка, паричките им намалят. Така че стига, не стига - с половинка пица изкарва деня\", казва магазинерка.