Букурещ няма териториални претенции към България, каза посланикът на Румъния..

Продължават дебатите по спора за 17 квадратни километра в Черно море между България и Румъния. Посланикът на северната ни съседка заяви, че Букурещ няма териториални претенции към България.

 

Той определи случващото се като недоразумение. Това стана на среща с българския заместник-министър на външните работи. Междувременно в румънските медии се появиха различни теории какво всъщност се крие зад спора.

 

Преговорите за това къде минава границата между българските и румънските икономически зони в Черно море се водят от 20 години. И досега всяка от двете страни си има своя географска карта със своя разделителна линия. Това обаче не е спор за територия, подчерта румънският посланик Антон Пъкурецу. Той и българският заместник- министър на външните работи Димитър Цанчев бяха категорични, че теориите за териториални претенции между двете страни, са опасни и не отговарят на духа на общата ни принадлежност към ЕС. Съгласиха се и българските политици.

 

Междувременно се появиха няколко теории за това защо Румъния иска да вземе тези 17 квадратни километра в своята икономическа зона. Според публикациите в румънската агенция Медиафакс спорният участък се намира в зоната, през която е проектирано преминаването на газопровода "Южен поток". Български експерти обаче отхвърлиха тази теория.

 

Втората теория е, че Румъния иска да вземе тази зона заради залежи на природен газ. Експерти припомнят, че миналата година две международни компании откриха голямо находище на газ в дълбоки води, близо до спорната територия.

 

Концесията се намира на 30 мили от българските териториални води и се предполага, че газовото находище продължава и в спорната територия.

 

От друга страна, България също ще търси газ в дълбоко море в своята икономическа зона. Разликата е, че ние тепърва сме обявили конкурс за добив, докато Румъния вече направи първоначалните си проучвания. А двете държави не стигнат до споразумение, спорът ще трябва да се реши от Международния арбитражен съд.

 

Репортер: Надя Ганчева