Депутати, близки до Сидеров, обмислят дали да се присъединят към новата формация...

Парламентарната група на „Атака" е изправена пред разпад, прогнозираха бившите депутати на Волен Сидеров, които в неделя ще учредят нова патриотична партия, начело с Димитър Стоянов.

 

Бившите атакисти обясниха, че депутати, близки до Сидеров, обмислят дали да се присъединят към новата формация. След като 11 от депутатите от „Атака" станаха независими, дори само още един да се оттегли, парламентарната група на националистите ще се разпадне. В отговор Сидеров определи политическата инициатива на доведения си син като опит за създаване на дубликат.

 

Според заявката на Димитър Стоянов партията му няма да се занимава с митингов национализъм, а с прагматични политически въпроси. Ще се стреми да привлече привържениците на „Атака" и млади хора с умерени националистически разбирания.

 

„Къде се позиционирате - център, ляво, дясно? Вие знаете, че такова позициониране е трудно при националистическите партии, защото идеологията изисква да работим и в двата сектора", каза Димитър Стоянов.

 

„Това е един опит да бъда дублиран. Сега тук има картини на Мърквичка. Някой може да се опита да го дублира, но няма да е същото", коментира Сидеров.

 

Стоянов пази името на новата партия в тайна. Бъдещите учредители на новата партия и бивши депутати от „Атака" обявиха, че 20% от структурите на партията, вече са преминали в техния лагер.

 

„Общински структури да се оттеглят? Такова нещо няма. Абсолютна лъжа", каза Сидеров.

 

„Аз съм от първи избирателен район Благоевград, там 80% от хората напуснаха „Атака". „Атака" там не съществува", каза Огнян Тетимов, независим депутат.

 

Димитър Стоянов каза, че новата партия ще участва на изборите догодина, а финансирането ще се случи с всички позволени средства.

 

„Атака" ще влезе в следващия парламент и никой не може да я дублира", категоричен е Волен Сидеров.

 

Димитър Стоянов обясни, че партията му ще подкрепя управляващите, защото по време на икономическа криза, трябвала политическата стабилност. Освен с ГЕРБ, ще си партнират и с формацията на Слави Бинев ГОРД.

 

Сред учредителите на новата партия е и майката на Димитър Стоянов - Капка. И въпреки че политически тя окончателно къса със Сидеров, в личен план все още са заедно - поне юридически.

 

„Аз призовах Волен като мъжа в семейството да подаде молба за развод, но и този път аз ще трябва да бъда мъжа в семейството и да подам молба за развод", коментира Капка.

 

Репортер: Мария Цънцарова