Текстът обаче предизвика много сериозни спорове между премиера Борисов и опозицията...

И парламентът каза „не" на атомната централа "Белене". Депутатите приеха решение за прекратяване на строежа й, като то беше подкрепено от повече от 160 депутати. Текстът обаче предизвика много сериозни спорове между премиера Борисов и опозицията.

 

От „Атака" твърдят, че отказът на държавата от втора атомна централа е в пълен разрез с националните интереси. И коментираха, че в света няма губеща ядрена централа. Затова зад намерението на правителството да разреши строежа на паро-газова централа се криела друга цел.

 

„Сега ще започнете агитацията да се проучва шистовият газ, за да се захранва тази централа", каза депутатът от „Атака" Станислав Станилов.

 

От „Коалиция за България" заклеймиха решението на правителството като абсурдно.

 

„Българският парламент през последните 20 години не е приемал по-глупаво, по-антинародно, срещу националните интереси на страната и по-катастрофално за България решение", коментира Румен Овчаров.

 

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене", това е било правителството на г-н Станишев. Така че ние просто приключихме това, което те умишлено се направили", твърди министър-председателят Бойко Борисов.

 

Борисов обясни, че от 2006-та до 2009-та година всички инструменти за подписването за строежа на централата в Белене са били в ръцете на предишните управляващи. И допълни, че още тогава от левицата са били наясно, че проектът е икономически компрометиран.

 

„Тогава, когато две години са стояли заемни пари, които Русия е била заделила за този проект, сте щели да ги вземете. Вие прекрасно, г-н Петър Димитров, сте знаели, че за 4 млрд. централа не може да направите. Затова не сте обявили на българския народ ескалацията. Ето го балканският трик", отвърна Бойко Борисов.

 

Мнението на левицата е, че строежът на нов блок в АЕЦ „Козлодуй" със закупения от руснаците реактор може да стане след 7-8 години. Управляващите обясниха, че на фона на 33-те години, в които се говори за строежа на „Белене", 7-8 години са приемливи.

 

От опозицията предположиха и друго - че Русия е поставила под условия намерението да не ни съди за проваления проект. Като е поискала да строим паро-газова централа на мястото на атомната в „Белене". От ДПС и БСП смятат, че това ще увеличи изцяло енергийната зависимост на България от Русия.

 

И още от аргументите на опозицията срещу прекратяването на проекта "Белене". Според бившият енергиен министър Румен Овчаров решението на правителството гарантира интересите на американските инвеститори в комплекса "Марица - Изток".

 

Той пресметна още, че електричеството, което ще произвежда бъдещата парогазова централа, ще бъде 7-8 пъти по-скъпо от тока, произведен от ядрена централа. Овчаров заяви, че ако левицата спечели изборите, той би върнал проекта "Белене" на дневен ред.

 

Репортер: Ина Гълъбова