Крайният срок за пускане на формулярите е 31 март..

С до 3 хиляди лева ще бъдат глобявани всички фирми, които до понеделник не подадат данъчната си декларация. Крайният срок за пускането на формулярите е 31-ви март. Тъй като падежната дата е събота, подаването на декларациите и плащането на данъка ще става до 2 април. Дотогава дори и фирмите, които не са извършили никаква стопанска дейност през миналата година, трябва да се отчетат пред държавата. В този случай обаче в декларацията трябва да бъдат попълнени само данните на фирмата и да се отбележи, че през данъчния период дружеството не е изпълнявало никаква дейност.

 

Около 170 хил. са подадените данъчни декларации към момента  близо 90 хил. са подадени онлайн. Закъсняването от крайната дата също се приема за неподадена данъчна декларация в срок и се санкционира.

 

Три са начините за подаване на декларация: в офис на приходната агенция, по пощата с обратна разписка или чрез интернет с електронен подпис. Към момента половината от получените формуляри са подадени именно по електронен път. Това е и начинът търговците да намалят дължимия от тях данък.

 

Освен възможността да спестят време и пари, за собствениците на компании се предвижда и финансов стимул, Той е до 1% за компанията, но не повече от 1000 лева.

 

Плащането на данъка става по банков път, чрез сметки към републиканския бюджет, а също и по интернет. При последния вариант обаче ще е нужна дебитна карта.

 

В края на април  изтича и срокът за подаване на декларации от физически лица.

 

Репортер: Мария Димитрова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.