Кой е най-добрият приятел на човека - кучето или кучегонът?

Животът на мъжа, който беше нахапан от кучета, вече е вън от опасност. Това съобщиха за „Новините на Нова" от ВМА. Засега лекарите са сдържани в прогнозите си, защото тежките рани могат да доведат до инфекции.

 

Според психолози подобно премеждие може да причини на организма стрес, какъвто получаваме при средно по големина природно бедствие.

 

От горчив опит Елена знае за себе си - най-добрият приятел на човека е не кучето, а кучегонът. Гонена от озлобени кучета като дете, днес тя не излиза по тъмно от вкъщи без придружител: „Изпитвам ужас от самия кучешки лай. Само като ги чуя, аз вече се притеснявам", каза тя.

 

Не всички обаче мислят така. Заобикаляйки бездомните кучета в близост до дома си в центъра на София, Елена влезе в словесна престрелка с привържениците на противната теза.

 

„На първия учебен ден трябваше да се крием в магазина за обувки с моята дъщеря и нейната съученичка, защото кучетата тичаха на рояци! Страх ме е, човешко е да ме е страх!", категорична е тя.

 

От своя страна, собствениците на магазини, които от години изхранват бездомни кучета в района, отправиха предизвикателство към страховете на жената - да отиде с тях, за да погали кучетата!

 

Елена отказа, но нашият екип прие предизвикателството. Как обаче да познаем кое куче е агресивно?

 

Запознайте се с Фани - тя е доброволец в приюта в Горни Богров. Спиро, кръстен на спирката, на която е намерен, е кучето й. Фани е категорична – голямото куче не значи непременно агресивно куче, а лаят невинаги е сигнал за лоши намерения на четириногия спрямо нас. Ако преценим, че кучето е опасно, веднага трябва да спрем на място и още: „Може би изглеждаме малко луди да говорим на кучетата, но всъщност – това помага много. Те усещат вибрациите на гласа ни, когато са позитивни – това ги успокоява, не ни приемат като врагове", твърди Фани.

 

А ето и какво не бива да правим - да не тичаме, да не пищим, да не размятаме чанти, всички резки движения биха довели до сблъсък. Лоша идея е и да приклекнем, защото колкото сме по-високи, толкова повече респект има животното към нас.

 

Колкото до решението на проблема - и Елена, и Фани са категорични, че общинският контрол над животните не е достатъчен.
Според Фани трябва да се засилят мерките по кастрация на животните, така че за в бъдеще отново да можем да казваме, че най-добрият приятел  на човека е не кучегонът, а кучето.

 

Репортер: Яна Николова
Оператор: Михаил Кръстев