По-висока вече е и тарифата за студена вода в Плевен и Монтана...

 

Тарифите за топла вода и парно се увеличават от първи април заради скока в цената на природния газ. По-скъпа става и студената вода в Плевен и Монтана.

 

Преди дни от комисията, която определя тарифите, обявиха, че държавното дружество "Булгаргаз" ще продава синьо гориво на топлофикациите с 13% по-скъпо. В резултат се увеличават и сметките ни за топлоенергия.

 

От днес абонатите на столичната „Топлофикация" плащат с над 9 на сто повече за парно и топла вода. В Пловдив тарифите скачат с почти 11%. Във Варна вече плащат за топлофикационни услуги със 7 на сто повече. По-високи сметки в края на месеца ще платят и абонатите на топлофикациите във Враца и Шумен - съответно с почти 9 и малко над 7%. Шумен пък е градът с най-скъпи парно и топла вода.

 

Спад в цените може да дойде от договореното в Москва понижение на тарифата на синьото гориво. От днес руската компания "Газпром" продава на България с 11% по-евтин газ.

 

Заради промяната, от държавната енергийна комисия очакват "Булгаргаз" да внесе ново предложение за цена, на която да продава на топлофикациите. Ако такова постъпи, експертите могат да променят тарифите за потребителите със задна дата. И ако не сега, поевтиняването може да стане след три месеца. Шефът на "Булгаргаз" преди дни обаче обяви, че дори при поевтиняване на природния газ, който купуваме от Русия, дружеството не може да си позволи да намали цената за топлофикациите, защото и сега тя била прекалено ниска.  

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.