Металурзите все още чакат неизплатените си заплати...

 

Протестиращите металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали ще блокират най-голямото кръстовище в града за 30 минути - от 16.30 до 17.00 часа. Работниците провеждат демонстрации вече втори месец с искане да им бъдат изплатени всички заплати, които не са получили до момента.

 

Към днешната им акция ще се присъединят заети и в други браншове – образование, здравеопазване, промишленост, услуги. В офисите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Кърджали са получени десетки писма от синдикални структури и граждански организации със заявка за участие в масовия протест.

 

Той ще започне от "Колелото" в района на автогарата, което е част от пътя за Гърция. Шествието ще стигне до паметника на Васил Левски в центъра на града, където ще се проведе и митинг.

 

Металурзите от ОЦК окончателно изгубиха надежда, че собственикът на завода Валентин Захариев ще им даде дължимото и очакват той или банките - кредитори да започнат процедура за несъстоятелност. Преди седмица Окръжната прокуратура и икономическата полиция започнаха разследване срещу Захариев. По непотвърдена информация в сряда вечертой и изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова са пристигнали в Кърджали, за да дадат показания.

 

В края на март работниците внесоха искове в Районния съд, за да изискат заплатите си за последните шест месеца.