В следващия парламент задължително ще има коалиционно управление, предвиждат социолози...

Центърът за анализи и маркетинг излезе с данни, че ако изборите бяха днес, ГЕРБ щяха да съберат малко над 30% от гласовете, БСП – малко под 18%, а другите две партии, които щяха да влязат в парламента са ДПС и евентуална партия на Меглена Кунева.

Социолозите Юлий Павлов и Първан Симеонов се съгласиха в студиото на „Здравей, България", че следващия парламент задължително ще има коалиционно управление. Те уточниха, че данните към сегашния момент биха могли да се променят сериозно, докато дойде време за избори.

Павлов каза, че ако изборите са днес „ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, но няма да може да направи мнозинство и ще трябва да направи коалиция." Той допълни, че е според него е по-малко вероятно ГЕРБ да влезе в опозиционна коалиция след следващите избори.

Социологът каза, че до момента не е имало министър-председател, който в третата година на мандата си да е запазил цялата подкрепа от началото на управлението си, какъвто е случаят с Бойко Борисов. В същото време той уточни, че икономическите фактори в страната ще бъдат по-важни за подкрепата на сегашното управление от тук нататък.

Симеонов се съгласи с тази идея. „Кой ще направи коалиция е формален разговор. Съдържателният разговор е за джоба на хората", каза той.

„Ресурсът на Борисов да изкара този мандат успешен е немалък. Но този ресурс е сериозно застрашен от икономическата ситуация", допълни Симеонов.

По въпроса за сдружение „България на гражданите" и евентуална партия на Меглена Кунева, която да се състезава на следващите избори, Симеонов зададе въпроса: От къде ще вземат хората?

„Питането на партиите в България е: Има ли качествен политически материал в момента? Могат ли те да произведат личности, могат ли те да произведат политици? Идва усещане за изхабяване на добрите стари партии, които познаваме. Има изхабяване на цялата система", каза още Симеонов.

Що се отнася до БСП, Павлов допълни: „Хората не виждат алтернатива. Много е трудно БСП да бъде възприета като алтернатива."