Идеята е на пловдивският кмет Иван Тотев, като уточни че това е братска помощ...

Заради създалото се напрежение с уличните кучета, министър Мирослав Найденов коментира, че няма да има безпричинно избиване на бездомни кучета. Тези, които са болни - ще бъдат евтаназирани. Останалите обаче, трябва да бъдат прибрани в приюти.

На фона на това Пловдив предложи да вземе за кастриране част от бездомните кучета на София, но срещу заплащане. Идеята е на пловдивският кмет Иван Тотев, като уточни че това е братска помощ, за да може столицата да се справи с проблема. Утре той ще изпрати предложението си до столичния градоначалник Йорданка Фандъкова.

Бездомните кучета в Пловдив са около 900, предполага кметът на града. Но колко всъщност са те, никой не знае, защото такава статистика няма. Местната власт отрича да има проблем с уличните кучета. Затова във временния приют освен за свои, имало място и за софийските четириноги.

 „Цената, в момента се калкулира. Това, което в момента имаме като норматива уредба е 110 лева без ДДС", поясни по-рано днес кметът на Пловдив.

Д-р Марчо Дулев, управител на Зооветеринарния комплекс в Пловдив, допълни, че могат да бъдат приемани по 10 софийски кучета. Освен това те ще бъдат вътрешно и външно обезпаразитени, а след това и кастрирани.

След 4 дневен престой, нужен за заздравяване на раните от операциите, кучето ще се връща обратно в София. И се пуска на мястото, откъдето е хванато.

Ако договорът със Столична община бъде сключен, Пловдив ще спечели достатъчно пари, с които да подпомогне строежа на новия си приют.

Дали столичните кучета ще дойдат в пловдивския приют е въпрос на преговори и на пари.

Репортер: Благой Бекриев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.