Сблъсъците в Сирия продължават...

Сблъсъците в Сирия продължават, въпреки изтичащия краен срок за изтеглянето на правителствените сили от градските зони. Мирният план, който предвиждаше още прекратяване на използването на тежки оръжия, беше договорен от посредника на ООН и Арабската лига за сирийската криза Кофи Анан.

 

Засега няма признаци за изтегляне на сирийските войски и тежки въоръжения от размирните райони в страната, както изискваше предложението на ООН за прекратяване на огъня, съобщават активисти. Планът на ООН трябваше да влезе в сила в 6,00 ч. местно време. Вместо това обаче сирийски танкове са обстрелвали град Хама в централната част на страната и райони от Хомс. Най-малко 11 души са убити през днешния ден в Сирия от силите за сигурност, съобщават сирийски опозиционери.

 

По-рано днес сирийският министър на външните работи Уалид Муалем обяви по време на посещението си в Москва, че Дамаск е започнал да прилага плана на Кофи Анан. Франция обаче опроверга твърденията на Сирия. Според говорител на френското външно министерство твърденията на Дамаск свидетелстват за чувството за безнаказаност на сирийския режим и международната общност трябва да реагира на това.

 

Сирийската опозиция също обвини режима в Дамаск, че не е започнал да изтегля войските си съгласно мирния план.