Заради бюрократични пречки обаче, стигането до дървото е почти невъзможно...

7-вековният бряст край русенското село Нисово се класира на трето място в конкурса „Европейско дърво на годината 2012″ и има необикновена история.

Заради бюрократични пречки и до днес стигането до него е почти невъзможно. В момента правят екопътека до седемвековния бряст в Русе.

Ученици от училището в село Щръклево номинираха вековното дърво с идеята, ако то спечели конкурса, да бъде изградена екопътеката до него.

Заваляли десетки жалби от местни жители и туристи. Собственици на земи строго охраняват имотите си, откъдето до скоро е минавал пътя до дървото.

„В картата за възстановяване на земите не е отразена реката, не е отразен тогавашния път, който и сега си е съществуващ и по който всъщност беше прекаран маршрута. Ще направим един нов маршрут, който ще върви по билото на каньона, ще е по-красив може би, но ще е малко по-опасен", каза Цонка Христова от Природен парк „Русенски Лом".

Височината на скалите е 100 метра. Необходим е обезопасителен парапет, много табели и маркировка. За всичко това ще се погрижат доброволци и собственик на земя в района.

От природния парк обещават до 2 месеца екопътеката, водеща до бряста, да бъде готова.

Репортер: Олга Василева