Тя взима пари без да ги отчита пред болницата...

Лекарка от педиатрията в София поставя тежки диагнози на бебета без да спазва медицинските изисквания за установяването на заболяванията.

 

Освен това взима пари без да ги отчита пред болницата и продава на родителите лекарства с изтекъл срок на годност.

 

Потърпевшата майка предпочита да скрие лицето си, защото се тревожи, че когато се наложи да отиде отново на лекар с 9-месечната си дъщеря, ще гледат на тях с подозрение. В началото на месеца тя води дъщеря си  в педиатричната клиника. Детето кашля и има температура. Попадат в приемния кабинет на болницата при д-р Живка Лехчанска.

 

„Почти не ме изслуша и каза: "добре, събличайте детето за преглед". „… А, детето ви има рахит....", каза тя и допълни, че има удебеление на ребрата", разказа майката.

 

След като чува, че бебето й има рахит, майката научава и втора диагноза.: „След като й прегледа гърлото, каза "да, приятелко, ти си ми ясна". Каза "обличайте я". Аз започнах да я обличам и тя каза: ами, знаете ли, аз мисля, че детето има и анемия", допълни майката.

 

За да се установят и двете заболявания, е необходимо изследване на кръвта. Д-р Живка Лехчанска обаче се произнася преди да е видяла кръвната картина на детето. Според лекарката изследванията потвърждават диагнозите, които е поставила.

 

След обикаляне от кабинет в кабинет и консултации с различни специалисти, родителите на детето са сигурни, че то е напълно здраво. Лекарите удостовериха и пред нас, че не може да става въпрос нито за анемия, нито за рахит.

 

„Тя се подигра с моите родителски притеснения. Да не казвам, че тя спекулира със здравето на децата и в конкретния случай със здравето на моето дете. Само заради материални облаги. Каза ми: „майче, дайте ми сега парите за прегледа, 30 лв." Понеже сестрата, която не е мой човек излезе, на мен ми стана много неприятно, но бях толкова шокирана от всички нейни диагнози. Нямаше какво да направя", допълни майката.

 

Плащането на ръка се повтаря и когато майката се връща при д-р Лехчанска, този път със скрита камера...

 

Какво се случи – гледайте във видеото.

 

Репортер: Мария Цънцарова

 

Цялото разследване на Мария Цънцарова вижте в сряда сутринта, в „Здравей, България". Тогава ще чуете и коментар от управата на болницата и пациентски организации.