Около това заключение се обединиха участниците в международната среща за Сирия в Париж

Подкрепеният от ООН мирен план е последната надежда за решаване на сирийската криза. Около това заключение се обединиха участниците в международната среща за Сирия в Париж.

Представителите на така наречения формат "Приятелите на Сирия", сред които са Франция, Съединените щати, Саудитска Арабия и Катар, обявиха още, че ще направят всичко възможно за успеха на плана на пратеника на Арабската лига и ООН - Кофи Анан.

Участниците в срещата в Париж поискаха наблюдателите на ООН в Сирия да получат всички необходими средства за изпълняване на мисията си, включително модерна апаратура за ефикасно наблюдение.

14-те страни в срещата изразиха безпокойство от влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия и въздействието й над съседни страни и се ангажираха да осигурят хуманитарна помощ от всякакъв вид.

Френският външен министър Ален Жупе заяви, че сирийската опозиция е изпълнила ангажиментите си по прекратяването на огъня за разлика от режима в Дамаск и предупреди, че провал на плана на Анан би довел до гражданска война, която може да прерасне в регионална. Русия не участва в срещата, но по думите на френския първи дипломат, позицията й по сирийската криза се променя в положителна посока.

Позицията на Русия категорично се промени и страната подкрепи последната резолюция на Съвета за сигурност, която предвижда разполагането на наблюдатели. Русия не поиска да участва в тази среща, защото форматът не й допада, но това е тяхно право. Мисля, че ще можем да придвижим нещата напред.