Днес се провежда протест пред Министерския съвет в подкрепа на кучетата...

Днес, петък, 20-ти април, ще се състои протест от 13 ч. пред Министерския съвет в подкрепа на кучетата, които не могат да се защитят. 238 хиляди души са подкрепили инициативата срещу насилието над животните във Фейсбук.

Основното искане на протестиращите е оставката на земеделския министър Мирослав Найденов.

„Някой трябва да понесе отговорността за това, което не се случва в България. Мирослав Найденов, не само като бивш шеф на „Екоравновесие", не се е справил с проблема с бездомните кучета, но и сега продължава с бездействията си и с тези промени, които искат да се гласуват, пасивно да спомага този проблем да просъществува", коментира за „Здравей, България" часове преди протеста Виктор Сарафов - координатор на протеста.

Явор Гечев от „Четири лапи" допълни, че до 2011-та година по улиците не е трябвало да има кучета: „Както виждате има отговорни хора, които са на министерски постове, които просто не са си свършили работата. Първото, което трябваше да направят, беше една национална стратегия за решаване на проблема на национално ниво. Това им го каза миналата година и омбудсманът, но до тази година това още не е свършено. Второто беше да осигурят спазването на Закона за защита на животните – да има една масова регистрация и идентификация на домашните животни, за да може да се блокира притокът от дома към улицата."

Явор Гечев допълни, че подозира, че въпросните мерки умишлено не се предприемат, за да може „някои хора да си въртят парите по този начин".

Той заяви, че именно виновните за ситуацията в България в момента настройват обществото едни срещу други. Той допълни, че любителите на животните също не искат да виждат кучета по улиците.

„Тези хора не решиха проблема за четири години, няма да го решат и сега. Просто трябва да понесат моралната, човешката отговорност за това, което се случи с професор Тачков, защото това е резултат от тяхното бездействие", коментира още

Какво заявиха още в пряко включване организаторите на протеста няколко часа преди началото му и каква беше реакцията на директорът на Агенцията по храните – Йордан Войнов – вижте във видеото.

 

Репортер: Вероника Димитрова