"Специфичната имунотерапия" вече се практикува в Германия, Белгия, САЩ и Япония...

Уникален метод за лечение на болни със злокачествен тумор в мозъка ще започне да се прилага у нас до края на годината. Мястото е столичната Университетска болница „Свети Иван Рилски".

По метода „специфична имунотерапия" успешно се работи в клиники в Германия, Белгия, САЩ и Япония. Амбициите на нашите лекари са ние да станем петата държава в света, която да го прилага. Първите пациенти, обаче ще се лекуват у нас и в Белгия.

Какво представлява новият метод? Лекарите взимат парче от тумора и го замразяват. След това го срещат с имунните или бели кръвни клетки на самия пациент.

Тази "жива ваксина" ще се приготви на първия български пациент Люба в Белгия. След това тя ще й се поставя по схема у нас. След обучение на имулози, цялата процедура ще се извършва у нас

„До края на годината се надявам всичко на местна почва да започне да се произвежда, да не се налага повече тези пациенти да пътуват", каза д-р Емануил Найденов, неврохирург в УБ „Свети Иван Рилски"

За такава операция и имунотерапия цената в Германия е 30 хил. евро. У нас операцията се поема от Здравната каса, а имунотерапията е не повече от 1500 лв.

Репортер: София Стойчева

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.