Липсващите братя Галеви са лоши за имиджа ни, каза още вътрешният министър...

„Емблематични лица от годините на прехода - кокаинови царе, се разследват от полицията за пране на пари от наркотици." Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов и обеща подробности в следващите дни.

Седмица след като дупнишките бизнесмени братя Галеви бяха осъдени на по 5 години затвор, държавата продължава да не знае къде са Ангел Христов и Пламен Галев.

Изчезването на братя Галеви съвпадна с визитата на европейските инспектори, които подготвят юлския доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и сигурността. Запитан как ще се отрази на имиджа ни случаят с дупнишките бизнесмени, Цветан Цветанов не даде оптимистичен отговор:

„Разбира се, че това няма да бъде възприето много добре", каза вътрешният министър.
 
Той не уточни дали разполага с данни от Върховна касационна прокуратура за издадена международна заповед за задържането на осъдените, но увери, че където и да се намират, те ще бъдат открити.

Върховната касационна прокуратура е натоварена и със случая на Христофорос Аманатидис – Таки, който преди 2 дни беше задържан в Дубай. Връщането на Таки в България, срещу когото има повдигнати обвинения за създаване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, зависи от дубайските власти.

„В момента, в който бъдат представени тези документи, съответните съдебни инстанции заседават и приемат дали тези доказателства са достатъчни, за да може да бъде предадено лицето в България или не са достатъчни. И другият вариант е дали имаме споразумение, за да може да се извърши подобно нещо. Имаме и други проблеми, които са свързани с Шенгенското пространство", каза Цветанов. България няма нужното споразумение с Дубай.

Междувременно мярката за неотклонение на задържаните по „захарната афера" ще бъде внесена за разглеждане в Специализирания съд утре. Шестимата задържани след акцията са обвинени в участие в организирана престъпна група. Сред тях е и синът на собственика на "Литекс комерс" Гриша Ганчев, Данаил. Според прокуратурата Данаил Ганчев и другите двама задържани изпълнителни директори на "Литекс комерс" са били част от схема за укриване на данъци. Незаконната търговия е ощетила бюджета с над 200 хил. лева за два месеца.


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.