В петък бяха изтъргувани над 80 милиона ценни книжа на социалната мрежа...

 

За втори ден на световните борсови пазари всеки може свободно да си купи акции на социалната мрежа Фейсбук. В петък бяха изтъргувани над 80 милиона ценни книжа на социалната мрежа, на цени между 38 и 42 долара всяка. 

 

Малка част от акциите вече са притежание и на български инвеститори. След първичното предлагане на акциите, т.н. Ай Пи О, акциите на Фейсбук се търгуват свободно. С модерните комуникации и технологични решения, купуването им от български граждани е неограничено.

 

„Няма никакъв проблем да се закупят акции вече в България. Компанията публично се търгува на щатските пазари. Нищо сложно не е покупката на акции. Единственото, което човек трябва да направи, е да подпише договор с инвестиционен посредник, който предоставя търговия с акции, защото не всички го правят, обясни Генади Гешев, специалист по международните пазари.

 

На технологичната борса НАСДАК  ценните книжа на Фейсбук се появиха в края на миналата седмица, очаквани от дребните инвеститори. Имало е толкова много заявки, че системата е блокирала и реалната търговия е започнала с половин час закъснение. 

 

„Само за по-малко от минута огромен обем от акции премина през борсата. 80 и няколко милиона. Сами можете да сметнете, по 42 долара, каква колосална сума е. Цената тръгна надолу. Стигна 38 долара", обясни Генади Гешев.

 

Сега българските клиенти и инвеститори, с посредничеството инвестиционни посредници свободно търгуват и продават акции на социалната мрежа с над 900 млн. потребители. Това става срещу такса. 

 

„В крайна сметка такава една компания, оценена на над сто милиарда долара, предизвиква огромен интерес от страна точно на големите инвеститори и хедж фондовете, но сега сме свидетели, че не е точно така", каза брокерът Христо Добрев.

 

И борсовите посредници, и клиентите им, българските инвеститори, сега с интерес очакват на къде ще тръгне търговията на новите акции - нагоре или надолу. 

 

Репортер: Данаил Глишев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.