Единственото условие е да имат оценка, различна от двойка...

 

Тази година седмокласниците имат шанса да се преборят за място в елитните гимназии дори и при по-ниски резултати на изпитите за външно оценяване. Причината – за първи път учениците ще могат да участват в третото класиране дори и без да са подавали документи за първите две. 

 

Единственото условие е да имат оценка, различна от двойка, и да преценят реално за кои училища им стига успехът. При третото класиране битката е само за местата, останали незаети след първите два кръга на прием. 

 

Седмокласниците трябва да подадат документи в училищата „гнезда" и да подредят желанията си. Списък със свободните места и класиранията до момента се обявява в сайта на регионалните инспекторати по образование. Оттам всеки сам преценява в кои паралелки има шанс да бъде приет.

 

„Но е възможно и балът на тези ученици да е по-висок от последните приети на второ класиране. Затова казвам, че това класиране е класирането на големия шанс. Трето класиране е класиране, при което изцяло се пренареждат желанията на учениците", каза Ваня Кастрева – началник на РИО-София.

 

За свободните места в гимназиите могат да се борят и вече класирани седмокласници. Ако не са доволни от избора след първите две класирания, могат да изтеглят документите си и да кандидатстват отново. Така обаче се отказват от мястото, което вече са завоювали. 

 

„Те участват с удостоверение за 7 клас, което означава изтегляне на удостоверението и губене на мястото. На нас през времето ни се е случвало да има разминаване в бала до единици. А знаете, че при класиранията в елитните училища и стотната има значение", допълни Кастрева.

 

Битката при трети кръг е не само за места в по-слабо търсени училища. Често непопълнени паралелки остават и в топ гимназиите. И тази година се очаква най-голям да е интересът към езиковите училища, както и към професионалните математически гимназии. 

 

Репортер: Георги Георгиев