Три детски градини ще бъдат разрушени. Вече се ремонтират над 30 сгради...

 

На около 10 милиона лева възлизат щетите в обществените сгради в Перник след силното земетресение от началото на седмицата. Това са установили проверките до момента, съобщи кметът на Перник Росица Янакиева. 

 

77 обществени сгради ще бъдат ремонтирани спешно, а три детски градини ще бъдат разрушени. Вече се ремонтират над 30 сгради, които предимно са учебни заведения. Заради необходимите спешни реконструкции, в града бяха вицепремиерът Симеон Дянков и регионалният министър Лиляна Павлова. 

 

Междувременно хората от Дивотино излязоха на митинг. Те поискаха помощ от държавата, за да могат да се възстановят щетите по къщите. По думите им през последните дни комисиите, които трябва да оценяват щетите, са проверили пораженията само в няколко от домовете. 

 

По последна информация от трусовете са силно засегнати около 30 къщи, а в 6-7 от тях не може да се живее. В селото вече има раздадени палатки и фургони, в които обаче все още не се живее, защото не е включен ток. 

 

„Имат право хората, наистина са минали пет дни, но всички разбирате, че 28 екипа работят на територията на общината, не могат за 2-3 дни да се огледат всички къщи, но от утре ще се включат допълнителни екипи от ДНСК", категоричен е министърът на Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.