Мирослав Ненчев критикува мерките на здравното министерство за намаляване цените на медикаментите

Призивът всеки по веригата да даде по нещо, на мен ми е много смешен. Например, в едно предприятие да съберат от директора до чистачката по 5 лв. за дадено мероприятие", така коментира за „Здравей, България" председателят на Българския фармацевтичен съюз - Мирослав Ненчев, мерките за поевтиняване на лекарствата.

Той обясни, че ако се сравняваме с ЕС, в крайната цена производителят участва със 70% и в ЕС, и в България. У нас обаче ДДС-то е около два пъти по-голямо. За да бъде крайната цена сравнима, това увеличение от 10 пункта при ДДС-то се поема предимно от аптеките и донякъде от производителите.

Има много начини да се намалят цените на лекарствата, но когато в крайната искаш да вземеш от тези, които са най-слаби, рискуваш те да бъдат елиминирани", на мнение е Мирослав Ненчев.

Припомняме ви, че един от основните приоритети на здравния министър Десислава Атанасова, откакто бе назначена на длъжността, е да намали цените на лекарствата. По тази причина беше предложен пакет от мерки, една от които е надценките на лекарствата в аптеките да бъдат намалени с 2%. Според фармацевтите обаче, докато този процент е нищо за обикновения гражданин, тъй като става въпрос за стотинки, за бизнеса е много.

Председателят на фармацевтичния съюз обясни, че всъщност не става въпрос за 2%, а за 2 пункта:

„Сравнено, това са 10% от нашите приходи. Като взимате и 10% на търговците на едро, това означава, че няма да получим никакви отстъпки от тях, и всичко се мултиплицира при нас."

Той заяви, че ако едно лекарство струва 10 лева, отстъпката за обикновения гражданин е от порядъка на 20-30 стотинки.

Целият разговор гледайте във видеото.