Въпросът дали парите да отидат за лечение на деца не е поставян на последното заседание...

 

На последното заседание на Министерския съвет правителството реши да даде всичките 600 хиляди лева от върнати бонуси за честване на 100-годишнината от Балканската война. 

 

Когато държавните служители върнаха бонусите обаче премиерът Борисов обеща парите да бъдат дадени за лечението на болни деца. Вместо за това, сега с тях ще реставрираме паметници. 

 

Преди два месеца, когато гръмна скандалът с бонусите, премиерът Бойко Борисов обяви, че средствата, които подчинените му ще върнат, ще отидат за лечение на деца. Тогава спешно пари получи Йордан Стоев. Борисов дори пресметна, че ако и предишните управляващи върнат онова, което са печелили над заплатите си, за децата ще има много повече пари.

 

Въпросът дали парите да отидат за лечение на деца въобще не е поставян на последното заседанието. Това става ясно от стенограмата на МС. Според премиера парите – до 600 хиляди лева трябва да отидат за паметници.

 

„Не приоритетно, изцяло средствата отиват за възстановяване на паметници, съответно дали е освежаване – ако има нещо паднало, съборено – реконструиране", коментира Бойко Борисов.

 

Според Десислава Хурмузова от фондация "Спаси, дари на..." не трябва да се противопоставят честванията и болните деца и все пак: „Болните деца явно не са приоритет на това правителство. Нямаше ли откъде другаде да се вземат... Не е лошо да се честват загиналите във войните, но те са се били именно за децата, не за паметници".

 

Репортер: Нели Тодорова