Българският лидер на престъпната група, пренасяла 40 тона кокаин годишно, е Евелин Банев - Брендо...

 

След петгодишно разследване, спец - службите на България и Италия удариха така наречените „Кокаинови крале". При операцията са арестувани 30 души, половината от които българи. Престъпната организация е успявала да пренася около 40 тона кокаин годишно, сочат данните на италианските карабинери. Лидерът от българска страна е бил арестуваният преди две седмици Евелин Банев - Брендо.

 

Разследването, на наречените от МВР „Кокаинови крале", започва още през 2007 г. Тогава италианските карабинери успяват да заловят шест тона кокаин, разпределени в две различни моторни лодки. Въпреки това на два пъти изтича информация за разследването, което блокира работата на полицията 

 

В документите за ареста на Брендосе намира материалът, който е изтекъл до българската организирана престъпност, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

Въпреки това, четири години по-късно, операция „Кокаинови крале" е финализирана. Арестувани са 30 души. На най-високото ниво в престъпната група от българска страна стои Евелин Банев, посочиха карабинерите. Според тях групата, свързана с Брендо, е отговорна за трафика на около 40 тона кокаин годишно. Кокаинът е бил пренасян с яхти през атлантическия океан и разпределян в три италиански области.

 

Международната престъпна група е работила по няколко схеми и с няколко източника на дрогата. Разследващите уточниха, че маршрутите, по които е пренасян кокаина са различни, за да може рискът от залавяне да бъде сведен до минимум. 

 

„На територията на България Брендо не е известен в тази си светлина, но Европол познава истинското му лице", допълни Цветанов.

 

Банев и останалите задържани българи ще бъдат обвинени в организирана престъпност и трафик на дрога в особено големи размери и след това ще бъдат изправени пред италианския съд.

 

Репортер: Надя Ганчева

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.